Milyen gyakran karikázzak, hogy fogyjak

Sokan kérdezitek tőlünk, hogy milyen gyakran érdemes karikázni, ha a fogyás a cél. Elég nehéz erre a kérdésre jó választ adni, mert minden ember más és más. Mégis megpróbálunk ebben a cikkben egy általános érvényű edzéstervet adni a fogyni vágyó karikásoknak.


Mint minden a fogyás céljából folytatott edzésnél a lényeg a folytonosságon és az intenzitáson van. Sokan gondolják, hogy elég heti 1szer 2 órát karikázni és majd hip-hop leszaladnak a kilók. Pedig sajnos a gyakorlatban ez nem így van. Itt is folyamatos, céltudatos munka eredménye a fogyás, mint bármelyik másik sportnál. A lényeg a folyamatos, akár napi rendszerességi edzés, még akkor is ha csak 5-10 percet tudjuk pörgetni a karikát.

Azt javasoljuk, hogy minden nap pörgessük a karikát legalább 5-10 percig. Ha egy edzéstervet szeretnél készíteni javaslom a következőt: hétfőtől szombatig próbáld meg a karikázást minden nap, majd vasárnap pihenj egyet. Ha esetleg egy nap kimarad akkor sincs gond, de próbáld meg tartani a kitűzött edzéstervet.

Első héten elég 5-10 percet pörgetni, majd hetente emeld az időt 5 percekkel. Ha a 10 perc kevésnek tűnik akkor nézd meg, hogy mennyi az az idő, amit még kényelmesen tudsz lepörgetni. Nem érdemes az első héten megszakadni fél órákkal, mert az kihat a következő hét edzéskedvére. Inkább karikázzunk kevesebbet, hogy a következő napokra is maradjon erőnk.

Próbáljuk meg az energiánkat úgy beosztani, hogy az utolsó perceket jobban megpörgetjük. Tehát, ha 10 perc a karikázási idő akkor az utolsó 1 percben nagyobb forgásszámmal pörgessük a karikát. 2-3 hét után, ha elértük a 30 perces edzésidőt, akkor szétbonthatjuk az edzést úgy, hogy 10 percenként meghúzunk 1-2 percet, majd visszaállunk a normális tempóra. Lelkesedésünket segítheti egy edzés táblázat, amin a napokat és a karikázási időt tudjuk feljegyezni.

Véleményünk szerint a legfontosabb a rendszeresség és a fokozatosság. Ésszerű edzésterv mellett akár 1-2 hónap múlva már látszódik az eredmény.